Den ryska drönartillverkaren Sergey

I Konstantins intervju ovan med drönartillverkaren Sergey återspeglas mycket av det jag varit kritisk till vi håller på med i väst, att vi halkat efter och bygger förmåga på ett olämpligt sätt i en konstant snabbt föränderlig värld. Mycket av vad andra avsnittet handlar om är vad Sergey konkret illustrerar.

I Gräns om det ryska drönarhotet säger Per Olsson på arméstaben att försvaret kommer att ha ett drönarsystem “vi kan använda med god precision” inom fem år. Frågan är då om vi kan hänga med i en utvecklingstakt där systemen håller sig relevanta i endast två månader innan motmedel utvecklats. Hänger vi inte med i den takten är alltså systemets precision irrelevant innan det ens har fältats.

Personligen vill jag se att vi storsatsar på autonoma system och vi behöver egentligen bara lära oss strida med billiga drönare, inte satsa på ett eget system som snabbt är föråldrat när väl de autonoma systemen finns. Kan ryska privata drönartillverkare iterera nästa generation på några få månader kommer de ha autonoma system innan vi ens har skrivit kravställningen (vilket ni vet att jag inte tycker man ska ha någon). Vi vill inte att hela den odemokratiska världen har Skynet (om än dummare än i filmerna) och vi har ingenting. Sarah Connor och Kyle Reese i all ära, men jag hade hellre haft en svärm av gigantiska HK-drönare att åstadkomma tröskelvärde med än att förlita mig på att en son långt i framtiden skickar tillbaka sin farsa i tiden.

Det kanske låter barnsligt att komma med sci-fi-referenser, men det är inte helt orelevant. Jag gillar storyn i Terminator, den kommer från min barndom, men den är inte ny. Redan på 60-talet skrev Harlan Ellison om superdatorn AM som försöker utrota mänskligheten. James Cameron som regiserade och skrev Terminator har dessutom sagt att han inspirerats av Ellisons verk. Det finns dock inga drönare i Ellisons berättelser, men det finns det ju i Terminator.

Palmer Luckey, grundaren av Anduril Industries (notera att det blir AI förkortat), är en amerikansk entreprenör och ingenjör mest känd som grundaren av Oculus VR, företaget bakom Oculus Rift, det banbrytande virtual reality-headsetet som hjälpte till att återuppliva intresset för VR på 2010-talet. Han inspireras av Harlan Ellison och har rätt inställning till både AI och att väst borde bemästra sådana vapensystem.

Palmer på 60 Minutes.


Ryan McBeth postade nyligen sin egen statusuppdatering om drönare i Ukraina. Ryans analys överlappar mycket av vad Sergey säger, men missar samtidigt några viktiga inte så små detaljer. Sergey ser en framtid där drönarna dominerar (typ det Palmer Luckey pratar om i klippet ovan) medan Ryan tror att effekten kommer att avta när motmedlen blir bättre. Sergey tror tvärtom givet innovationstakten både taktiskt, tekniskt och tillverkningsmässigt. Ryan idealiserar västliga system medan Sergey hävdar att de är irrelevanta sen länge och han har en poäng - Ukraina använder knappt några västliga drönarsystem längre, de bygger allt själva. Ryan rackar ner på decentraliserad tillverkning av drönare men missar samtidigt att det är precis detta som gjort att de kan hålla sig ajour med utvecklingen då små privata aktörer är de som kan innovera snabbast - detta gäller även i Ryssland vilket Sergey själv är ett exempel på. Det finns en hel del mer att nämna. Se själva och avgör.

alltsomkod.se

En pod om DevOps, utfallsbaserade agila ledarskapsfilosofier och programmeringsspråket Go.


Tips om en intervju med Sergey som utvecklar och tillverkar drönare i och åt Ryssland.

Av Mike, 2025-05-23