Inlägg

Demokratiseringen av expertis: Juridik

För något år sen lyssnade jag på en podd där någon deltagare just hade genomgått en juridisk process med sitt bolag. Jag kommer inte ihåg varken podden eller exakt den juridiska processen, utan tog med mig innebörden och själva utfallet av hans berättelse som lärdom. Det var andra gången han var med om just den typen av process med skillnaden att han och hans kollegor använde ChatGPT för att summera, förstå och framställa dokument vilket ledde till en tiofaldig kostnadsminskning rörande juristkostnader jämfört med första gången. Läs mer…

AI, arbetsmarknad och invandring

AI förändrar arbetsmarknaden i grunden och ersätter både enkla och kvalificerade jobb. Detta gör det extra svårt för nyanlända och lågkvalificerade att få fäste. Den gamla modellen med arbetskraftsinvandring är förlegad, och politiska insatser hinner inte med AI-utvecklingen. Istället borde AI användas för att effektivisera samhället och minska beroendet av migration. Detta avsnitt är en essä eller ett debattinlägg i huvudsak skriven av mig, men i vanlig ordning förbättrad av AI. Läs mer…

Millennium och bristerna som rann nerför vattenfallet

I detta avsnitt läser jag upp en artikel som jag spökskrivit ihop med OpenAIs ChatGPT 4o. Den genomgick flera omrevideringar och har därmed mer av min prägel än vad jag vanligtvis använder ChatGPT till — att få dess perspektiv utan mitt bias. Jag hävdar att leveransmodellen (V-modellen eller värre vattenfallsmodell som jag hellre kallar den) främjar nära på samtliga beteenden som ledde till att leveransen gick fel. Läs mer…

Poddtips: utfallsfokuserad försvarsupphandling

Jag har två poddtips för den som är intresserad av upphandling av försvarssystem (i huvudsak digital förmåga). Första avsnittet av nya podden Cogs of War går rätt in i ett utfallsfokuserat synsätt på upphandling kontra det förlegade sättet med all kravställning i början och utdata i form av leverans enligt kravspecen i slutet utan att mäta verklig påverkan (utfallet när man använder systemen). Läs mer…

Från Kaizen till strukturell regression

Det här avsnittet handlar om en rad samtida sammanträffanden och reflektioner kring teknik, organisationskultur och AI, med särskilt fokus på utvecklingen (och ibland tillbakagången) av agilt arbetssätt i Sverige. Läs mer…

Den ryska drönartillverkaren Sergey

I Konstantins intervju ovan med drönartillverkaren Sergey återspeglas mycket av det jag varit kritisk till vi håller på med i väst, att vi halkat efter och bygger förmåga på ett olämpligt sätt i en konstant snabbt föränderlig värld. Mycket av vad andra avsnittet handlar om är vad Sergey konkret illustrerar. Läs mer…

Planeringsillusionen

Avsnitt 78 av podden Framtidens Organisationer tar upp den seglivade myten att planering kan garantera kontroll över framtiden. Denna insikt är långt ifrån ny – redan för över 150 år sedan uttryckte en föregångsgestalt till dagens agila arbetssätt det så här: Läs mer…

Det taktiska resultatet av ett slag utgör grunden för nya strategiska beslut, eftersom seger eller nederlag i en strid förändrar situationen i en sådan grad att ingen mänsklig skarpsynthet kan förutse vad som händer bortom det första slaget. I denna mening bör man förstå Napoleons uttalande: “Jag har aldrig haft någon operationsplan.” Läs mer…

Därför sträcker sig ingen operationsplan med någon säkerhet bortom den första kontakten med fiendens huvudstyrka. Läs mer…

— Helmuth von Moltke (Über Strategie från 1871) Läs mer…

Sverige och det ryska drönarhotet

Idag publicerade SR och podden Gräns ett avsnitt om det ryska drönarhotet och vikten av att utveckla egen förmåga som formuleras av Johan på FMV som citat “a sense of urgency”. Man snuddar vid problemen i hela avsnittet, men det är lite som en katt som går runt het gröt — man når inte riktigt kärnan på problemet. Läs mer…

Introduktion

Detta första avsnitt går igenom bakgrunden till podden och vilka ämnen den ämnar behandla. Läs mer…

Mission Command vs. Swedish Defense Procurement Process

I en värld där anpassningsförmåga och snabbhet är avgörande, står Sveriges försvarssystem vid ett vägskäl. Å ena sidan står den svenska Försvarsmaktens doktrin, Uppdragstaktik, som betonar initiativ, förtroende och flexibilitet på slagfältet. Å andra sidan fungerar Försvarets materielverk (FMV) inom ett stelt, processdrivet upphandlingssystem fokuserad på förutsägbarhet, dokumentation och långsam byråkrati. Läs mer…

alltsomkod.se

En pod om DevOps, utfallsbaserade agila ledarskapsfilosofier och programmeringsspråket Go.


Inlägg och poddavsnitt.